Hva er Klamydia?

Klamydia er en seksuelt overførbar sykdom som skyldes bakterien Chlamydia trachomatis. Infeksjonen sitter normalt i skjede, penis (Urinrør) og endetarmsåpning. Klamydia er den mest utbredte seksuelt overførbare sykdommen hos unge under 25 år. Det er i snitt 1 av 20 seksuelt aktive unge som har klamydia til enhver tid. Hvis klamydia ikke behandles kan den føre til redusert fruktbarhet hos kvinner. Sykdommen bør tas på alvor.

 

Hvordan beskytte seg mot klamydia?

Det eneste som beskytter deg 100% mot klamydia er bruk av kondom ved samleie. P-Piller og andre type prevensjon vil ikke gi deg god nok beskyttelse. Kondom er den eneste prevensjonen som vil beskyte deg mot alle typer kjønnssykdommer.

Du kan bestille grats kondomer hos gratiskondomer.no her har de litt forskjellig utvalg. De blir sendt til deg i posten anonymt.

Ønsker du bedre utvalg av kondomer anbefaler vi at du kjøper de hos:

 

Hvordan smitter klamydia?

Ved seksuelt samleie smitter klamydia, ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. 1 av 5 som er sex med en annen person som har klamydia vil få klamydia, statistisk sett. Klamydia kan også smittes ved munnsex.

 

Symtommer på at du har fått klamydia?

60-80% av alle som har fått klamydia vil ikke vå noen symptomer. Normalt får personer som er smittet med klamydia merke det etter 5-14 dager etter samleie. Ta uansett en klamydia test om du skulle være i tvil.

 

Symptomer på klamydia:

Jenter:

Smerter når du tisser

Smerter i magen (Nedre del)

Småblødninger mellom menstruasjonene

Utflod fra kjeden

Gutter:

Utflod fra penis

Hyppig vannlating

Svie ved vannlatning

Kløe eller svie på pungen

 

Er klamydia farlig?

Hvis du har klamydia og dette ikke blir behandlet kan det føre til andre infeksjoner som infeksjoner i livmor og eggeledere, eller infeskjon i testiklene. Dette kan gjøre at du får nedsatt evne til å få barn. Hvis du har klamydia, kan du lettere smitte andre med andre sykdommer.

 

Når bør du teste deg for klamydia?

Alle som har hatt sex uten kondom bør teste seg. Spesielt om du har byttet sex partner eller har flere sexpartnere. Test deg en gang for mye en for lite. Det kan ta opptil 14 dager fra du blir smittet til dette faktisk vises på en test. Du kan teste deg før, men vi anbefaler deg at du venter i 14 dager før du tester deg.

 

Hvor tester jeg meg for klamydia. Klamydia test

En klamydia test kan du gjøre hos legen din, enkelte helsestasjoner, kjøpe test for å ta denne hjemme selv. Teste seg for klamydia gjør ikke vondt og det brukes urin or å teste seg hjemme. Hvis du har hatt analsex så bør du reise til en lege eller helsestasjon som vil ta testen med en Q-tips. En Klamydia test gjør ikke vondt.

Ønsker du å teste deg selv hjemme kan du lese mer info om det her:

Hvis du tester positiv på testen vil du få en antibiotika kur, denne er gratis og hentes på nærmeste apotek.

 

Slike forebygger du å bli smittet eller smitte andre

Bruk kondom når du har sex, dette er den eneste måten du kan beskytte deg når du har sex med andre.